Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Takaisin etusivulleErkki Arela 1952-56 ajajaErkki ”Eero” Arela

Laukaa.

Suomalainen moottoripyöräurheilija 50 luvulla.


 


Kuvassa vas. Aatto ja oik. Erkki Arela.

  Erkki Arelan kuvia ja hänen historiaansa moottoripyöräkilpailijana Laukaassa Keski-Suomessa 1952-56 jolloin ajajat ajoi vähän kaikkia lajeja TT, Motocross (Scramble), Speedway, Maarata, Jäärata jne. Kuvat ja historiaa on lähettänyt hänen poikansa Tommi Ruotsista. Perhe muutti 1969 Ruotsiin ja asuvat siellä edelleen.

 
Hän voitti paljon kansallisia kilpailuja ja hänen nimi on Erkki Antti Arela monet sanoi häntä ”Eeroksi” ja mitä minulla on tietoa hän voitti enimmäkseen Keski Suomen kisoja! ”Eero”haluisi aikanaan eläintarhan ajoihin Helsinkiin, mutta raha ei riittänyt näin olen ymmärtänyt! Minulla on paljon kisakuvia hänestä.

 
Starttikuva missä on ESSO mainos on Jyväskylän Hippokselta, Vanha ravirata, Syrjälän katu  6-12 Valmetin Tukkitehtaan vieressä.Rata oli 1 km pitkä, Siellä hän ajoi 52-54 luvulla. Eniten Erkki käytti 52 mallin Jawaa mistä hän tykkäs eniten! Hänellä oli myös BSA Goldstar ja Royal Bullet.


 Speedway ajot oli samassa paikassa 400m rata, joissa hän myös oli mukana!

Erkki ajoi Harjun TT-ajoja 50 luvulla mutta ei paljon kun Erkin mukaan se rata oli vaarallinen ja monet ajoi vain yhden ajon kun asfalttia ja soratietä oli sekaisin ja vaikeata valita renkaat! Erkki kertoi että rata parennettiin myöhemmin. Kilpailun ”kuumasarjassa” oli mukana silloiset tähtiajajamme Raine Lampinen ja kumppanit!
 

Erkki ajoi paljon myös Velocettella Kuorevedellä Halli Armejan Lentokentällä! 

 

Tässä kuvassa on Erkki Saralinnan rappusilla Laukaan keskustassa, talo on vielä jäljellä, Erkin mukaan meni rata keskustan ympäri!Erkki keskellä ja Paavo Simonen oikealla, vasenpuolella jätkä ei Erkki muistanut nimeä vain että hän oli kotoisin Jyväskylästä! Erkki ja Paavo kuului Keskisuomen Moottorikerho Jyväskylä! Kuva on 52-55 luvun välillä! 
Erkin mukaan Jyväskylässä oli siihen aikaan 2 moottori kerhoa!Jyväskylän Moottorikerho (Työväen kerho) ja Keski -Suomen moottorikerho mihin Erkki liittyi ensimmäisissä ajoissa!
 
Erkillä oli paljon lehtileikkeitä mitkä jäi Suomeen tai roskiin! Erkki sano että kaikki leikkeet oli Keskisuomalainen lehdistä! Kaikki lehdet on Jyväskylässä arkistossa ja niitä saa katsoa mikrofilminä mutta ei saa lainata .Oliko Suomessa 50 luvulla jonkunlaisia Moottoripyörä lehtiä?
Kirjaotan enemmän kun saan tietoja! Odotan Siskolta kuvia jos hän saa ne äidiltänsä!

Soitin Erkille ja kysyin kuvista! Hänelle jäi kaikki kisakuvat Tampereelle entisen vaimon luonne mutta minun Siskopuoleni Tampereelta koittaa järjestää minulle kuvia, että lähetän ne sitten.

 

Löysin Eeron ajolisenssin ja muutaman kuvan!

Eerolla ei ole ollut pyörää Ruotsin aikana hän on ollut kaikki vuodet sorvari Volvolla ja korjannut paljon pyöriä! Hänellä oli myös Moottori korjaamo Suomessa 50 luvulla!
Tämä on mukava asia että löysin sinun sivun netistä, oikein hienoja kuvia sivustoillasi!

”Eero” on syntynyt paikka kunnalla Kuusa ja asui myös Laukaassa, Hän muutti myöhemmin Tampereelle ja sitten Ruotsiin v 69 Köpingiin Keski Ruotsissa. Eero on syntynyt 1930 ja on kohta 80 vuotta!


Eero voitti paljon kisoja ja halusi eläintarhan ajoihin Helsinkiin mutta vaikka palkintoja voitti paljon ei hän tienanut mitään rahaa siihen aikaan! kerhot antoi vain sponsori vehkeitä. Nahka takkia, ketjuja öljyjä ja kerran hän voitti moottoripyörän mikä hajos ensi ajoissa!
 
 Käytettyjä pyöriä tuli Ruotsista, kerran Eero sai, Varg Olle Nygrenin tai Susi Ollen vanhan A.J.S. pyörän mihin oli vaikeata löytää osia!
Eero ajo paljon Scramble ajoja, Itse tekemiä Speedway kenkiä oli hyllyt täynnä mutteria, ruuvia ja poria kun itse olin pieni, myös Trial ja jääajoja hän ajo paljon. Eero jätti kaikki ajot varmaan 50 luvun loppupuolella kun hän muutti Tampereelle.
 
Tutkin tänään vanhoja palkintoja, ne on huonossa kunnossa ja ihme että ne ei ole joutunut kaatopaikalle! Pienenä tein niistä lamppuja puulaatikkoautoon ja trattia kun myöhemmin vaihdoin öljyjä autoonsa! Monissa ei lue mitään! mutta kirjoitan sinulle mitä niissä lukee!
En tiedä mitä lyhennykset tarkottaa? Tässä joitakin palkintoesimerkkejä: S:M:S: Sirkkaharjun toinen TT ajo alle 350cm3 1955.   / A.M.U. Ratanopeuskisa 350 cm3 1954. / Kolmas Speedway K-SMK 27/9 1953. / KSMK IP 350cm3 Laukaan TT ajot 15/8 1954. / IP Kuumasarja KSMK Scramble 18/10 1953. / KSMK Laukaan sarja 23/8 1953. / KSMK IP TT- ajo 350 cm3 25/8 1953. /
KSMK IP TT-ajo 500 cm3 25/8 1953.
Ja vielä iso kassi missä vain lukee IP, paljon on joutunut roskiin ja paljon jäi suomeen! En tiedä kuinka paljon isäni voitti kilpailuja mutta hänen mukaan hän asui moottorin päällä monta vuotta!

 Itselläni on vain mopo ja ei ikinä olen ajanut Moottoripyörää! mutta meinaan kohta ottaa pyöräkortin se on pakko! Ite en ole vauhtimies.
Asun ihan etelä-Ruotsissa olen puutaiteilija veistelen puukaloja täällä eteläruotsissa! Joskus väsyttää tämä homma ja tekis mieli ajaa moottoripyörä kortin ja tulisin suomeen reissulle. Olen aikuisena ollut Suomessa vain 2 kertaa ja että on paljon näkemistä! Suomenkieli käy minulla hitaasti kirjoitta kun ajattelen Ruotsiksi, grammatiikka puuttuu mutta pääasia että ymmärrät! Sitä enemmän minä kirjoitan sitä enemmän muistan!
Mukava kirjoitella ja koitan hommata vielä enemmän kuvia!
Kertomuksen isästään Erkki Arelasta on kirjoittanut hänen Etelä-Ruotsissa asuva poikansa Tommi Arela.
Terveisin Tommi Arela

Harjun TT rata pohjapiirros ja juliste 1970.
------------------------------------------------------------------------

Kommentti
Kiitos sinun isosta työstä Erkistä sinun kotisivulle, kävin justiin katsomassa kaikkia hienoja kuvia ja tietoja, tietysti lähetän enemmän kuvia jos vain saan kiinni enemmän, serkkuja on paljon Suomessa, koitan vain jatkaa penkomista.Hyvää talvenjatkoa vaikka tämä kylmyis sais riittää!
Terv Tommi Arela


©2020 Erkki Arela 1952-56 ajaja / Riut - suntuubi.com